Opublikowany przez: Mela134
(Nietolerancja glutenu - Co wiesz na ten temat?@flikr.com/Honza Soukup)
Gluten to od razu po białku mleka najbardziej uczulający składnik. Występuje on w ziarnach zbóż oraz produktach, które z nich pochodzą jak kasze, makarony, mąki czy pieczywo. Jego wartość odżywcza jako białka jest niska. Możemy go także spotkać w przetworach mięsnych, produktach mlecznych, słodyczach, napojach, koncentratach i suszonych owocach.
Celiaklia i alergia
Gluten jeszcze kilka lat temu był wykluczony z diety jedynie przez osoby chore na celiakię. Dziś modna dieta bezglutenowa szturmem zdobywa poradniki dla kobiet i sklepowe półki. Białka , które często są nietolerowane to gliadyna i gluteina znajdujące się w pszenicy, sekalina zawarta w życie, hordeina w jęczmieniu i awenina w owsie. Nietolerujacy białek organizm często wytwarza potrzebne do walki z nimi przeciwciała. Proces ten prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, które mają za zadanie pobieranie składników odżywczych z pożywienia. Powierzchnia jelit ulega zmniejszeniu i dochodzi do zaburzenia wchłaniania. Dzieci uczulone na gluten skarżą się na bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Spada masa ich ciała i występują zmiany skórne. W efekcie doprowadza to do zaburzeń w rozwoju dziecka. Maluchy często wyrastają z tej dolegliwości. Jednak są przypadki trwałe, z którymi musimy zmagać się przez całe życie. Wtedy mamy do czynienia z celiakią. Jeśli źle się czujesz po spożyciu produktów zbożowych, zbadaj się pod kątem celiakii. Są to badania, które pozwolą ustalić tolerancję na ten składnik. Czasem celiakie da się wykryć jedynie na podstawie badań krwi. Nie przechodź sama na bezglutenową dietę, ponieważ możesz zaszkodzić swojemu organizmowi.
Dieta – czy na pewno zdrowa
Pierwsze badania przeprowadzone przez australijskiego naukowca Petera Gibsona wykazały szkodliwe działanie glutenu. Po rozpętaniu się „glutenowego szaleństwa” Gibson powtórzył swoje badania. Tym razem dowiodły one wręcz czegoś innego. Okazało się, że spożywanie glutenu nie ma żadnego istotnego wpływu na stan zdrowia osób, które nie chorują na celiakię. Moda na bezglutenową dietę ma jednak coraz więcej zwolenników. Pomimo braku jakichkolwiek sprawdzonych informacji obwinia się go za bóle brzucha, zaburzenia snu oraz złe samopoczucie, także u osób nie wrażliwych na gluten. Uważa się, że wyeliminowanie go z pożywienia poprawia sylwetkę, wygładza skórę i podnosi energię, oraz likwiduje zbędne kilogramy. Jednak zastanów się, czy wyrzucenie glutenu z codziennego menu będzie dla ciebie zdrowe. Każda dieta eliminująca jakiś składnik może organizmowi zaszkodzić, ponieważ nie dostarcza mu potrzebnych składników odżywczych. Musisz wiedzieć, gdy wyeliminujesz z jedzenia gluten, pozbawisz organizm kwasu foliowego, witamin z grupy B, magnezu, wapnia oraz selenu.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Jak dobrać dietę, aby utrzymać formę?>>
Dieta oczyszczająca - PRODUKTY OCZYSZCZAJĄCE ORGANIZM Z TOKSYN TOP 7>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
gocha2323 2016.04.23 21:16
dlatego od 6 miesiąca należy dziecku podawać stopniowo gluten np. kaszkę manną do zupy.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.